När och hur du byter försäkringsbolag


Att besluta att byta försäkringsbolag är aldrig ett enkelt beslut. Att veta när och hur man gör det kan vara svårt - eller ens veta om du ska göra det alls. 


Om det kommer att innebära en bättre affär och sparade pengar, då byta kan verka som en no-brainer. Men du vill se till att du gör det rätt och att du inte har någon tid där försäkringen förfaller. 


Du vill också se till att du fortfarande får full täckning som du faktiskt behöver för att hålla din och din ekonomi skyddad. Här är vad du bör göra för att göra övergången så smidig och smärtfri som möjligt.


När och hur du byter försäkring


Vad får du? Du vill att din nya policy ska ge dig exakt vad din gamla politik gjorde, om inte mer. Det är ingen idé att hoppa pistolen för en lägre ränta om täckningen inte är lika med vad du fick från ditt tidigare försäkringsbolag. 


Granska och matcha alla funktioner som din gamla policy och nya policy har att erbjuda. Kontrollera självrisk, täckning och begränsningar för den gamla och nya principen för att se till att du får samma saker. 


* Låt inte det finnas någon lucka i täckning. Se till att den nya principen börjar samma dag som den gamla principen slutar så att det inte finns något avbrott i täckningen. Det är alltid möjligt att även en dag utan täckning kan orsaka problem om du faktiskt behöver använda din försäkring i att en dag. Och om du någonsin väljer att byta försäkring igen och den nya försäkringsgivaren kontroller på meritlista av din försäkring och ser klyftan, då kan du sluta betala högre premier. 


* Ska du ha pengarna tillbaka? Om du betalat för din andra politik i förväg i stället för varje månad, måste du se till att du får en återbetalning på någon oanvänd del av försäkringen. Det är också därför det är viktigt att vara säker på att avbryta din gamla politik den dag den nya startar. På så sätt betalar du inte för två policyer samtidigt, och du får hela beloppet som du ska återbetalas.


* Glöm inte att meddela ditt leasingföretag, inteckning företag, eller kvarpartsinnehavare av förändringen i politiken. Ditt nya försäkringsbolag bör kunna förse din panträtt med rätt bindande pappersarbete som de behöver för att kontrollera täckningar och se till att du har rätt skulder baserat på ditt avtal.


Om du är trött på att betala dessa försäkringspremier, sedan vara beredd att shoppa runt för att hitta det bästa för dig och dina behov. Du kommer förmodligen att krävas för att ha försäkring så att du inte helt kan undvika kostnaden, men du kan utforska dina alternativ och se till att du får det bästa priset tillgängligt för dig för de täckningar som du behöver. 


Även om du har varit med ditt försäkringsbolag under en lång tid, om du kan få samma försäkring för billigare, då finns det ingen anledning att stanna hos ett företag som tar ut mer.